Catalogus:

Copic Markers vs. Faber Castell Pitt Artist Pens28 januari 2021 |   7 minuten leestijd

Markers. Of, iets minder deftig gezegd, stiften. Ze hebben de afgelopen jaren een onverwachtse opmars gemaakt onder kunstenaars. Niet verwonderlijk, want met stiften kun je veel meer dan je in eerste instantie zou verwachten. Blenden, kleuren mengen, het is allemaal geen probleem als je investeert in de juist kwaliteitsproducten. En dus kun je volwaardige kunstwerken maken. Maar welke markers kies je ?

Wie Markers zegt, zegt waarschijnlijk copic. Het is de Mercedes (of BMW of Tesla ;) ) onder de markers. Het is wat Coca Cola is van frisdrank. De meest bekende en meest verkochte variant.  Maar deze reputatie komt met een prijs. Voor 1 enkele marker betaal je al snel tussen de 5 en 7 euro.

De copic marker is een marker op basis van alcoholinkt. Met de hernieuwde opkomst van populariteit de afgelopen jaren kwamen ook steeds meer goedkopere alternatieve markers op basis van alcoholinkt. Maar wat we onze klanten met deze blog vooral mee willen geven is dat er  meer is dan markers op basis van alcoholinkt;

Faber Castell maakt al sinds jaar en dag furore met hun Pitt Artist Pen brush op basis van indian ink. Ook deze stiften zijn net als copics lichtecht en watervast en zijn verkrijgbaar met een harde of kwastvormige punt. Dus stel je moet kiezen? Wat moet je dan doen? We zetten in deze blog alle details voor je uitéén


Faber Castell vs. Copic

Laten we beginnen met een kijkje nemen bij de verschillende fabrikanten. Faber Castell  is Duits, bestaat al meer dan 250 jaar en is oorspronkelijk opgericht als potlodenfabriek. 

De Pitt artist pennen komen in allerlei verschillende kleuren met een eindeloze hoeveelheid aan punten.  De kleuren zijn afgestemd op de andere producten van Faber Castell zoals de polychromos en albrecht durer.

Copic  is  in Japan is opgericht en richtte zich oorspronkelijk op de manga industrie. De bedoeling was om een stift te ontwerpen die gebruikt kon worden op een fotokopie/printafdruk zonder dat de oorspronkelijke inkt zou verlopen. Daarom werd alcoholinkt gebruikt. Copic staat dan ook letterlijk voor copy, omdat het ontworpen werd op 'photocopies' in te kleuren. Een onverwachtse bijkomstigheid was dat de inkt in verschillende kleuren uitstekend te mengen was.

   


India ink vs. Alcohol ink

De basis van het verschil tussen Copic markers en Faber Castell markers is de vulling. Faber castell  pitt artist markers zijn op basis van India inkt  (of india ink) en de copicmarkers zijn op basis van alcoholinkt. De naam verraadt het al. Bij alcohol inkt is het pigment opgelost in alcohol. Bij india inkt is dit niet het geval. Er worden dikkere en permanente pigmenten toegevoegd aan water. Door de aard van de pigmenten is deze inkt, net als alcoholinkt, alsnog watervast als het opgedroogd is. Opgedroogde "india ink" zal niet meer vermengen met alcohol. Opgedroogde alcoholinkt wel en is dus nog te bewerken, met alcohol (bv. in de vorm van een blending marker.
Vermengbaarheid, ofwel blendability

In het gebruik zijn er een paar verschillen tussen deze inkt. Wanneer je alcohol inkt met andere alcohol inkt vermengt ontstaat er een soort homogeen geheel waarbij de pigmenten als het ware de andere pigmenten wegduwen om plaats te maken. Het is moeilijk te omschrijven, maar het is wat de inkt zo uniek maakt en waarom het zo goed te blenden is. 

India inkt daarentegen vermengt moeilijker.  Helemaal als het compleet droog is zal het niet zo snel meer vermengen. Omdat de inkt enigszins transparant is en niet meer vermengt als het droog is kun je lagen opbouwen waarbij de kleur steeds donkerder zal worden. Bij de Faber Castell Pitt Artist brushes kun je dus in lagen werken, waarbij je bij copics sneller in 1 laag zult werken maar makkelijker met kleuren kunt mengen. Je kan bij copics echter wel prima een tweede laag maken met donkerdere stiften.

Tevens heeft alcoholinkt bijna een soort nivellerend effect. Als je aan het kleuren bent zul je de kleurstroken van je stift zien. Als het opdroogt droogt het vrijwel vlak en egaal op. Bij de Faber Castell Pitt artist brush pens werkt dit ietsje anders. Hoewel de inkt nog wel ietsje bijtrekt zodat stift stroken minder zichtbaar is, zullen de afzonderlijke stroken zichtbaar blijven. In het bijzonder als  je dus in meerdere lagen over elkaar werkt. 

Hiermee geeft de faber castell dus ietsje meer vrijheid, máár eist het ook meer precisie van de gebruiker en loop je het risico dat het er slordig uitkomt te zien als je slordige stiftstroken gebruikt. Bij de copic markers hoef je je hier niet druk om te maken omdat het altijd als een vrijwel homogene kleur opdroogt. Het nadeel hiervan? Na een uur zou je tekening er wel eens anders uit kunnen zien dan in het begin. De copic inkt droogt fors lichter op dan dat het uit de stift komt. Dit vergt dus enige ervaring om goed te kunnen verwerken. 

Wanneer India inkt is opgedroogd liggen de pigmenten kneitertjevast op je papier. Superhandig dus als je het combineert met waterverf. De inkt zal niet verwassen. Ook copic inkt is uitstekend geschikt om met waterverf te gebruiken. Sterker nog, de Faber Castell stiften en Copic stift zijn ook goed met elkaar te gebruiken. 

De Copics zijn net zo watervast maar nog wel te reactiveren met alcohol of andere alcoholmarkers. Op deze manier heb je dus iets meer mogelijkheden om de inkt op papier achteraf nog enigszins te bewerken. Je kutn op deze manier ook overgangen bewrkstelligen, al laat de inkt zich het best bewerken als het nog niet droog is.Transparantie

De faber Castell stiften kennen een iets andere gebruikswijze dan de copic markers. Bij deze stiften bouw je transparante lagen open, die steeds dekkender en dus donkerder zullen worden. 

Bij de copic markers kun je ook meerdere lagen maken, maar de inkt zal eerder vermengen. De pigmenten worden weggeduwd waardoor de nieuwe laag niet donkerder zal worden. Dit maakt dat copicmarkers makkelijker te blenden zijn, maar dat de transparante opbouwende eigenschappen mindergoed tot hun recht komen. Dit is op te vangen door in nieuwe lagen simpelweg donkerdere kleuren te gebruiken.

Zijn je stiftstroken echter een onderdeel van je kunstwerk (denk bijvoorbeeld aan olieverfkunstenaars waarvbij de kwasttoets ook een duidelijk onderdeel bam het resultaat is) dan zul je balen van het nivellerende dat de alcoholinkt in copic markers heeft en ben je beter uit met de faber castell stiften.  Ook kun je eenvoudig diepte verkrijgen door simpelweg verschillende lagen te gebruiken. 
Doordruk / bleed-through 

Copic markers kennen één heel groot nadeel. Ze drukken door. Gebruik je copic markers in je schetsboek, is er een grote kans dat je 3 bladzijdes vedrerop nog steeds delen van je tekening vindt en dat dus een groot gedeelte van je, ooit lege, pagina's de prullenbak in kunnen. Dit kun je ondervangen door een dik velletje onder te leggen, maar zelfs dan zal de achterkant van je bladzijde niet meer bruikbaar zijn. 

Een oplossing hiervoor is extra dik papier of speciaal markerpapier. 

De faber Castell pitt artist pen brushes komen hier dus met een groot groot voordeel: Ze drukken niet door en zijn dus veilig te gebruiken in ieder kleurboek, schetsboek of bullet journal.

De achterkant van een werk met Copic vs. Faber Castell Pitt Pens


De punt en prestaties

Beide markers kennen verschillende opties. De Faber Castell Pitt Artists komen in alle denkbare maten en soorten. Met harde punten, zachte punten, finelinerpunten etc. De copic komen in het algemeen maar met 2 verschillende punten. Bij de copic ciao en copic sketch is de marker voorzien van een kwastvormige flexibele punt. Bij de originele copics juist een harde punt. In deze blog hebben we de vergelijking gemaakt tussen de faber castell pitt artist brush pennen en de copic ciao/sketch. Dit omdat deze het meest overeenkomen en deze het meest worden gebruikt voor algemene kunstzinnige toepassingen. 

De copics kennen hierbij een iets dikkere punt dan de Faber Castell Pitt Artist brush. De Faber Castell markers kunnen dus met meer preciesie gebruikt worden. Dit is handig bij gedetailleerd werken en gedetailleerde kleurplaatsen 

Bij de copics is het mogelijk om nieuwe nibs (punten) te kopen, ook met afwijkende vorm. 

Een leuke eigenschapen van de Faber /Castell stiften is dat als je nib versleten is je deze er simpel met een pincet uit kunt trekken, om kunt draaien en opnieuw in kunt doen.

Toepassingen


Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En met kunst geldt dat uitproberen beter werkt dan een omschrijving van 1750 woorden! We gingen dus aan de slag met 2 identieke kleurplaten. De resultaten zijn als volgt:


De kleuren van de copics zijn iets dieper en helderder. De Faber Castell stiften waren daarentegen iets makkelijker te gebruiken en makkelijker om details mee aan te brengen. In deze kleurplaat werkte het goed om met lagen aan de slag te kunnen. Een detail hiervan is te vinden onder het kopje transparantie, waarbij je goed kunt zien dat de copic mooi gelijkmatig opdroogt en je met de juiste stroken ook mooie diepte kunt krijgen.


Conclusie (TLDR)

Veel informatie? We vatten het graag nog even voor je samen. 


FC - pitt artist brush 

Voordelen

• Fijnere punt, iets meer precisie

• Transparante, makkelijk te gebruiken in lagen

• Voor sommige een voordeel: De kleuren zijn afgestemd op andere producten van Faber Castell. De kleur middle purple pink zal dus zowel qua kleurpotlood als marker 100% overeenkomen en zijn dus goed te combineren

• De stiften zijn  watervast. Eenmaal opgedroogd zul je de inkt op papier niet meer kunnen bewerken. 

• Geen bleed-through, dus perfect voor het gebruiken in schetsboeken, kleurboeken, dagboeken etc. 

• De nib is omkeerbaar bij slijtage, je hoeft dus in eerste instantie geen nieuwe te kopen.

• Uitstekende archiveerbaarheid en lichtechtheid itt. Copicmarkers.

Nadelen

• Het droogt minder vlak op dan copic markers, schetsstroken zullen dus beter zichtbaar zijn

• Het papier kan redelijk snel verzadigen als je teveel lagen gebruikt

• Als de inkt opgedroogd is, is het absoluut niet meer te bewerken. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn.

• Het is lastiger om zachte overgangen tussen kleuren te maken, je kunt bv. geen transparante marker gebruiken om te blenden. Copic

Voordelen

• De inkt droogt vlak op, waardoor een grafisch effect ontstaat in plaats van dat het er uitziet alsof het met de hand gekleurd is

• Alcohol inkt laat zich makkelijker vermengen dan Indiase inkt, waardoor overgangen makkelijker te maken zijn.

• Je kunt de inkt bewerken met een transparante alcoholmarker om overgangen nog makkelijker te maken. 

• De sketch-variant van copic is hervulbaar. 

Nadelen

• De copic markers zijn prijzig

• De inkt droogt lichter op dan dat het direct uit de pen komt.

• Copics zijn bedoeld voor de grafische wereld waarbij tekeningen uiteindelijk gedigitaliseerd worden. Ze hebben dus niet de hoogste graad van lichtechteid en verscheidenen gebruikers zeggen dat hun tekeningen inderdaad met tijd vervagen. 

• De bleed-through kan een probleem zijn als je in boekjes werkt. 

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen! Met welke markers werken jullie het liefste? 

Deel dit artikel