Catalogus:

Copics, wat je móét weten als je ze aan gaat schaffen!


Copics, een eerlijke review met alle voor- en nadelen.  


11 Februari 2021 |   8 minuten leestijd


Copics. Het zijn ongeveer de meest populaire markers die er zijn, ondanks dat de goedkoopste uitvoering (de Ciao) bijna 4 euro per stuk kosten. Niet mis als je een set je aan wil schaffen. Wat krijg je daarvoor terug? En waarom zijn Copics eigenlijk nou zo wereldwijd populair? 


Copics featheren niet

Featherende stiften. Hoe vertaal je dat? Vloeiende stiften? Uitlopende inkt? We zullen in ieder geval een poging doen om uit te leggen wat we bedoelen. Een ieder die veel met fineliners of stiften werkt, of kleine kleurplaatenthousiaste kids rond heeft lopen kent het wel. Je zet een punt op papier. En plots is de puntheel groot. Je zet een streep, maar de punt aan het begin blijft zichtbaar. Of je zet een strakke lijn, maar krijgt iets wat meer weg heeft van een pantoffeldiertje. Met kroelige haartje, terwijl jij gewoon een strakke lijn wil.

Maar dus niet met copics. Door de speciale inkt formule heb je een goede controle over je lijnen en verspreidt het niet zo heftig over de vezels van het papier als met andersoortige stiften. Ook wanneer je meerdere kleuren over elkaar gebruikt, na droging, lopen de kleuren niet door elkaar heen. Toegegeven, het gebruik van speciaal markerpapier is zeer aan te raden om et optimale uit je stiften te halen! 


Copics zijn te blenden

Wat de markers misschien wel het meest uniek maakt is dat ze uitstekend te blenden zijn. Door de alcoholformule kun je met verschillende kleuren over elkaar. In plaats van dat het een donker blubberig rotzooitje wordt vermengen de kleuren zich. Dat werkt zo: De alcohol in de inkt is te reactiveren met alcohol uit een andere marker. De inkten en pigmenten vermengen zich dus opnieuw in plaats van dat je laagjes op elkaar hebt. Je krijgt dus niet een papier wat veels te snel verzadigd (en beschadigd) is met viezige en ondefinieerbare kleuren.  Dat is top, want doordat er enige mogelijkheid is om te mengen kun je ook makkelijk van donker naar licht (en vice versa) werken zonder dat er harde overgangen zichtbaar zijn. Dit maakt de markers uitstekend voor breed uiteenlopende kunstzinnige toepassingen én kunnen ze zelfs gebruikt worden voor zeer realistisch tekenen. Alle mama's, tantes en grote zussen onder ons die niet vies zijn van een beetje schaduwwerk, weten dat dat met de kleurstiften van de intertoys toch lastiger wordt.  

Maar ook voor alle andere grafische toepassingen zijn ze uitstekend omdat je veel kleurnuances kunt aanbrengen, ze vlak en gelijkmatig opdrogen en je overgangen kunt maken.
Copics drogen Nivellerend op 

Deze speciale inktformule komt met nog een gróót voordeel. Als je voor het eerst met Copics werkt voelt het een klein beetje als magie. Je kleurt wat. Je krijgt de kenmerkende marker strepen. En een minuut later zijn de strepen ineens grotendeels weg en heb je een volledig vlakke kleur. Ook dit zorgt voor een extra grafisch effect, maar het zorgt er ook voor dat je tekening er altijd (ok, bijna altijd) netjes uit ziet. 


Keuze in punten en modellen en hervulbaarheid

Copics zijn de éérste alcoholmarkers op de markt maar inmiddels niet meer de enige. Toch worden zij nog steeds gezien als de crème de la crème van de markers.  Grote voordelen van Copics zijn onder andere dat je kunt kiezen uit verschillende punten ('nibs') en deze ook kunt vervangen als ze beschadigd zijn. Bovendien is er een grote verscheidenheid aan verschillende soorten nibs verkrijgbaar. Een ander groot voordeel is dat de sketchmarkers en classic Copic markers hervulbaar zijn. Op het moment dat er dus kleuren zijn die je veel gebruikt kan het dus voordelig zijn om een sketchmarker aan te schaffen . Je loopt dan geen risico op uitdroging en hoeft niet een hele nieuwe marker te kopen als hij op is. Tevens is de constructiekwaliteit van de markers uitmuntend. Ze zijn wellicht prijzig in aanschaf, maar waar andere markers een beperkte levensduur hebben, kunnen met name de sketchmarkers makkelijk je hele leven mee. Als schrijfster van deze blog kan ik dat beamen daar een groot gedeelte van mijn eigen collectie al ruim 12 jaar in gebruik is(!) en still alive and kickin' . 


Copics komen in véél kleuren 

Met 358 verschillende kleuren heb je misschien een beetje keuzestress, maar ben je er wel van verzekerd dat de goede kleur er tussen zit. Handig, want in tegenstelling tot verf en dergelijke media zijn de opties om te mengen nogal beperkt. Hoewel ze te blenden zijn, zijn ze niet gemaakt om grote oppervlaktes te vermengen en hele unieke kleurcombinaties te maken. En dus moet je het doen met de kleuren die je in je assortiment hebt. Ook is er geen wit waar je donkere kleuren mee op te lichten en juist lichte kleuren zijn belangrijk voor diepte. Dit zal je op moeten oplossen door een assortiment aan lichtere kleuren aan te schaffen. Fijn, dat iedere pigment in een flinke gradatie aan toonwaardes komt en dat copic een handig kleurensysteem heeft waardoor je kunt zien welke kleurenranges op elkaar aansluiten. Hierover later meer in deze blog!


Nog nadelen?

We klinken nu miusschien een beetje als Copics grootste fans. En eerlijk? We zijn er ook wel een beetje trots op dat wij als eerste in Nederland de Copic op de markt brachten. Máár bij van Beek Art vinden we het net zo belangrijk om onze klanten goed in te lichten over eventuele nadelen zodat iedereen de keuze kan maken die het beste bij hen past. 


De prijs van Copic markers

Je kunt er nu eenmaal niet omheen. De populaire ciao markers kosten iets minder dan 5 euro per stuk en de sketchmarkers tussen de 6 en 8 euro. Wie aan mij lang voor mijn tekencarrière had gevraagd of ik ooit bijna een tientje neer zou leggen voor een enkele stift had ik waarschijnlijk voor gek verklaard. Laat staan als je een beetje een degelijke set aan wil schaffen. Voor een 36delige set van sketchmarkers betaal je 250 euro en dan heb je pas een basisassortiment aan kleuren.  Gelukkig zijn er ook de goedkopere ciaomarkers en komt copic dus in verschillende prijsklasses. Het kan het gunstig zijn om alleen de kleuren die je veel gebruikt in een duurdere uitvoering te kopen. 

De andere kleuren kun je dan kopen in de ciao of original-uitvoering of zelfs van een ander goedkoper alcoholmarkermerk. Op deze manier kun je de investering verkleinen maar toch gebruik maken van de kwaliteit van Copics. Copics zijn overigens prima samen te gebruiken met alcoholmarkers van andere fabrikanten en daarom zullen we ook de alternatieven in deze blog bespreken :) Haak dus nog niet af als je portomonee geen echte copics toelaat. 


De bleed-through met Copic markers

Hier hoor je relatief weinig mensen over klagen, maar in het begin kan dit toch knap frustrerend zijn. De inkt drukt door. En niet een beetje ook. De bleed-through is echt iets om rekening mee te houden en betekent eigenlijk dat je deze stiften het beste op speciaal papier kunt gebruiken, of zelf toepassingen moet bedenken om geen last ervan te hebben.  Ook je schetsboeken zul je uit moeten zoeken op "copicbestendigpapier". Als je lekker zen je kleurboekje wil kleuren met deze stiften zal dat ook niet zomaar gaan omdat je drie kleurplaten verderop nog de inkt terug zal vinden. Dit kun je oplossen door de kleurplaat in te scannen en uit te printen op marker-proofpapier. Maar dat vereist dan weer voorbereiding, een printer en een scanner. De bleed-through is dus iets waar je altijd rekening mee zult moet houden in je verdere tekencarriere als je gewend bent aan de eindeloze mogelijkheden van deze markers. In onderstaande voorbeeld is normaal papier gebruikt. Het zwart is met indische tekeninkt geklerd en de rest met copicmarkers. Rechts is de achterzijde van het vel. 


Lichtechtheid van Copic markers

Ook dit is iets waar je weinig mensen over hoort omdat je eigenlijk verwacht dat et wel goed zit voor een dergelijke prijs: de lichtechtheid. Toch zijn er op het internet mensen die vergelijkingen maken waaruit blijkt dat de lichtechtheid te wensen over laat. Vooral bij de rode tinten kunnen details verdwijnen na verloop van tijd. Echt gek is het overigens niet; copics zijn oorspronkelijk bedoeld voor grafisch werk. Ze zijn letterlijk gemaakt om mangacomics te kunnen " copy'en " (vandaar de naam copics) wat betekent dat het werk oorspronkelijk vooral digitaal gearchiveerd werd. Maak jij kunst voor je social media of illustraties voor je website is dit natuurlijk ook geen probleem. Maak jij portretten in opdracht is het minder fijn en misschien de moeite waard om alternatieven te bekijken. Als je op zoek bent naar markers die wel lichtecht zijn zou je bijvoorbeeld de faber castell pitt pens kunnen overwegen, maar deze kennen wel weer een andere werkwijze dan copics. Daarover lees je meer in deze post. 


What you see is not always what you get. 

Wat een van copics grootste voordelen is, namelijk dat ze nivellerend opdrogen, kan ook een nadeel zijn. Waarom? De kleuren die je in eerste instantie op je papier ziet zijn niet altijd de kleuren die je krijgt in het eindresultaat: De inkt droogt substantieel lichter op dan hoe hij eruit ziet als hij voor het eerst in aanraking komt met het papier. Dit is belangrijk om n te calculeren tijdens het werk door bv. goede swatches te maken.


Op wat voor papier kun je ze gebruiken? 

Hoe fijn de markers ook zijn, je moet ze wel gebruiken met speciaal geprepareerd papier. Waar let je op en welke opties heb je? 


Markerpapier

De naam zegt eigenlijk genoeg. Dit papier is simpelweg ontworpen voor markers. Er zit een coating op waardoor de kleur niet teveel door kan drukken. Daarnaast is het papier vaak helwit van kleur om de kleuren van je marker zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Ook is het belangrijk dat het papier geen zuigende werking heeft. Hierdoor komen de kleuren ook beter tot zijn recht, zuigt het papier niet je marker leeg en droogt je marker niet extra snel uit. Ook is het papier extra glad zodat je marker er als boter overheen glijdt en je niet het vilt van je nib beschadigt. Het meeste markerpapier is vrij dun (rond de 70 gram), dus daar moet je van houden. Winsor & Newton  heeft gelukkig ook een fijne pad met dikker papier en ook Canson the wall is een goede optie. 


Canson the wall

Een speciaal soort papier waar wij ontzetend over te spreken zijn, zijn de schetsblokken van Canson The Wall Het gave van dit papier is dat het een vochtafstotende kern heeft welke aan beide zijde beplakt is met papier. Dit betekent dat bleedthrough, of doordrukken nu eindelijk verleden tijd is en je ook met markers eindelijk kunt werken op een heerlijk stevig papier! Je kunt de bladen dus prima aan beide zijdes gebruiken en kunt nu eindelijk een echt schetsboek bijhouden met je markers zonder gedoe met inlays en andere opties. De reacties van klanten die wij hebben zijn in ieder geval erg enthousiast. 


Conclusie

In deze blogs wilden we je alles vertellen over copics wat je moest weten. Er valt nog veel meer te vertellen. Gezien de lengte van deze blog laten we het hier echter even bij. Als het goed is heb je nu een goed beeld hebt van wat je ermee kunt en wat ze zo bijzonder maakt. 

Zijn copics de beste alcoholmarkers die er op de markt zijn? Absoluut. Zijn alcohomarkers de moeite waard? Zeker weten. Zijn copics daarom altijd de beste koop? Die vraag ligt nog altijd bij de koper en zijn/haar budget. Mocht je het geld hebben zijn ze om meerdere redenen de moeite waard. Aan de meeste kopers zullen we adviseren zelf een mooie set samen te stellen waarbij je vooral je meest gebruikte kleuren in een hervulbare uitvoering koopt en de kleuren die je minder vaak gebruikt in een ciao-uitvoering of  een goedkoper alternatief van een ander merk zoals de stylefile of de promarker. 

Gelukkig hebben we dit allemaal in ons assortiment en kan de alcoholmarkerkunstenaar prima bij ons terecht :) . We hopen jullie snel in onze winkels te zien!