Catalogus:

Waar gebruik je olieverf mediums voor?


Olieverf mediums: Wat is dat? En wat kan je ermee?

Olieverf mediums worden vaak gebruikt om de droogtijd, consistentie en afwerking van de verf aan te passen. Je kan bijvoorbeeld bepaalde glansgraad creëren en de droogtijd van je olieverf verruimen of inkorten, afhankelijk van welke medium je gebruikt. Je kan het medium direct mengen met de olieverf op je palet, of je penseel in het medium dippen zoals je doet met water.

We hebben veel verschillende soorten olieverf mediums. Sommige hebben meerdere eigenschappen tegelijk. Dit kan wenselijk zijn maar soms ook niet. Bedenk vooraf goed welke wensen en eisen jij hebt en welke eigenschappen je wil geven aan jouw olieverf.


Wat doen de verschillende olieverf mediums:

 1. Medium om de droogtijd in te korten: Dit is handig wanneer je snel natte laag over drogen lagen wil aanbrengen. Een voorbeeld hiervan is Van Beek Olieverfmedium sneldrogend.
 2. Medium om de droogtijd te verruimen: Dit is handig wanneer je extra lang nat in nat wil werken. Of bij kleuren die sneller drogen dan andere.
  Een goede optie is bijvoorbeeld zijn lijnolie. Dit is een van de meest populaire olieverf mediums. Dit medium verruimt de droogtijd van de olieverf. Bij het schilderen van meerdere lagen kan dit erg handig zijn. Zorg met olieverf dat je eerst de sneldrogende lagen schildert, en dan elke laag er bovenop eentje die langer droogt dan de vorige. Je kan bij elke laag steeds iets meer van dit medium gebruikt.
  Een goede lijnolie is de Van Beek gebleekte lijnolie. Het verhoogt de glans en transparantie en maakt de consistentie van je olieverf gladder. Daarnaast verruimt dit medium de droogtijd. Deze lijnolie geeft minder vergeling dan gezuiverde lijnolie in het donker; de vergeling verdwijnt grotendeels bij daglicht.
 3. Medium die de olieverf vloeibaarder maken: Dit medium wordt vaak gebruikt om details te schilderen. Je zou hiervoor terpentine, terpentijn of lijnolie voor kunnen gebruiken. 
 4. Medium die de olieverf transparanter maken: Dit medium wordt vaak gebruikt bij het schilderen van glazen voorwerpen en voor glaceren. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld glaceermedium voor. 
 5. Medium om de olieverf watervermengbaar te maken: Watervermengbare olieverf heeft de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen. En logisch, want watervermengbare olieverf betekent geen gedoe met terpentine en andere middelen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en je gezondheid. Ook het schoonmaken van je kwasten is met watervemengbare olieverf een fluitje van een cent geworden. Toch zijn kunstenaren soms terughoudend, omdat zij vele jaren goede ervaringen hebben met hun eigen favoriete merk. Gelukkig is er voor deze mensen, die toch de voordelen willen genieten van watervermengbare olieverf, maar geen afstand willen doen van hun huidige assortiment en/of merken.
  Door dit watervermengbare medium toe te voegen aan je olieverf is het niet alleen verdunbaar met terpentine, maar ook met water! Een voorbeeld van dit medium is de Schmincke water-mixable medium W. Deze is geurloos en verhoogt de glans en transparantie van de verf.  
 6. Vulmediums: Met deze meduims kan op een goedkope manier je werk pasteus maken of van weinig verf meer maken. Let wel op dat je pigmenten minder sterk worden. 
 7. Daarnaast heb je nog vele andere mediums zoals die de olieverf doet zwellen, crackle varnish, etc.   


Ben je geïnspireerd?

Je vindt hier ons assortiment olieverf mediums of bezoek een van onze winkels en vraag om meer informatie.