Catalogus:

Welk olieverf penseel kies je?


12 maart 2020 |   3 minuten leestijd

Olieverf penselen


Welke olieverf penseel kies je?

We verkopen vele verschillende soorten olieverf penselen. Hoe kies je nou de beste olieverf penseel voor jouw kunstwerk? In deze blog vertellen we je hoe een penseel is opgebouwd, wat voor een soort haren je hebt en hebben we de meeste gebruikte vormen voor je op een rijtje gezet.


Hoe is een olieverf penseel opgebouwd?

De penselen die voor olieverf worden gebruikt bestaan over het algemeen uit de haren, een metalen stuk (bus) en een steel. Het meest ideale materiaal voor de steel is hardhout van een bladverliezende boomsoort. Bijvoorbeeld een steel van een beuk, omdat deze een zeer lage wateropname heeft. Hierdoor zal het hout zijn vorm behouden en blijft de verbinding tussen de steel en de bus optimaal.

Een goede penseel heeft een bus die vrij is van lassen of andere verbindingen. Het materiaal moet van koper of messing zijn en rondom goed sluitend zijn op de steel (geen lucht tussen de twee). Het aller belangrijkste deel van de penseel zijn de haren. De haren zijn van synthetisch of natuurlijk en verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. 


Hoe kies je jouw penseel, op basis van het materiaal?

Penselen gemaakt van natuurlijke haren:

Penselen die zijn gemaakt van natuurlijk haren komen het meeste voor en worden het meeste gebruikt. De beste soorten penselen voor olieverf zijn gemaakt van varkenshaar. Deze nemen de verf goed op en brengen deze ook goed over op je ondergrond.
Een penseel gemaakt van natuurlijke haren is een ingewikkelde procedure. Ze koken en bleken eerst de haren en daarna worden alle gespleten haarpunten verwijderd. 


Penselen gemaakt van Kolinsky marterhaar:

Een Kolinsky is een klein dier dat vergelijkbaar is met een fret. Deze en penselen van varkenshaar hebben natuurlijke haren en worden vaak gebruikt voor olieverf- en aquarelschilderijen. Marterhaar penselen worden over het algemeen gebruikt voor dunne, doorzichtige lagen. Ze zijn vaak zacht en dun waardoor ze erg geschikt zijn voor portretten en voor details. Materhaar penselen kan je ook gebruiken voor ‘drybrush’ technieken.


Penselen gemaakt van synthetische haren:

Kunstsnaren hebben gemengde meningen over olieverf penselen met synthetische haren. Goede kwaliteit penselen met synthetische haren zijn vaak net zo goed als natuurlijke haren. Je hebt verschillende gradaties haardikte. Dikke haren gebruik je meestal bij het aanbrengen van de ondergrond en voor alla prima technieken. Dunne haren kan je vergelijken met natuurlijke marterharen. Je gebruikt deze voornamelijk bij het maken van meerdere dunne lagen. Vergeleken met penselen gemaakt van varkenshaar en marterhaar zullen deze haren niet snel uitvallen. Ze zijn ook eenvoudiger te onderhouden, want lijnolie, verdunningsmiddelen, etc. hebben geen invloed op synthetische haren in tegenstelling tot natuurlijke haren. Penselen met synthetisch haar gaan vaak langer mee en zijn geschikt voor elk soort doek (fijn of grof). Sommige penselen zullen na verloop van tijd hun vorm verliezen. Op internet vindt je vele oplossingen om je penselen weer in zijn oorspronkelijke vorm te krijgen.


Hoe kies je jouw penseel, op basis van de vorm?

De meeste voorkomende vormen zijn: 

  • Rond: Deze penselen hebben een puntige punt en lange, dicht bij elkaar geplaatste haren. Deze penselen gebruik je voornamelijk voor details.
  • Plat: Deze penselen hebben langere haren dan de plat kort penselen. Je gebruikt ze voor het snel en gelijkmatig verdelen van je verf over een ondergrond. 
  • Plat kort: Deze penselen hebben kortere haren dan de platte penselen. Deze hebben korte stijve haren en kan je goed gebruiken voor onder andere dikkere schilderstechnieken zoals impasto.
  • Kattetong: Dit zijn platte penselen met rond uiteinden. Ze zorgen voor een goede dekking en voor details.
  • Waaier: deze penselen hebben wijduitstaande haren. Je gebruikt ze voor het mengen van grotere verf oppervlaktes.
  • Schuin: Deze penselen zijn net zoals de Kattetong zijn veelzijdig. Je kan ze gebruiken voor algemene schilderstoepassingen als voor details.
  • Kattetong groot: Deze penselen zijn groter dan de kattetong en hebben ook een afgerond uiteinde. Je gebruikt ze voor het aanbrengen van zachte verf en voor glazuren van dunnere lagen zonder de laag eronder te beschadigen.
  • Sleper: Deze penselen zijn rond en hebben lange haren. Je gebruikt ze voor het schilderen van fijne lijntjes. Je kan ze gebruiken voor zowel olieverf als aquarel.