Catalogus:

Welk papier heb je nodig voor aquarel verf?


Drie verschillende soorten aquarelpapier

Je kan kiezen uit drie verschillende soorten aquarelpapier, namelijk heet gewalst (fijn), koud gewalst (middelfijn en grof).

 1. Heet gewalst fijn aquarelpapier
  Dit fijne papier gebruik je voornamelijk voor pentekeningen en gedetailleerd penseelwerk. Het aquarelpapier voelt heel glad aan.
 2. Middelfijn koud gewalst aquarelpapier
  Dit papier heeft een lichte structuur. 
 3. Grof koud gewalst aquarelpapier
  Dit aquarelpapier heeft veel structuur. Als je dit papier gebruikt en je legt er een wassing overheen zullen enkele dieper gelegen delen in het papier niet opgevuld worden. Dit geeft je werk iets sprankelends. 

Wat is goede kwaliteit aquarelpapier?

Het mooiste aquarelpapier is 100% katoen. Dit is ook gelijk het duurste soort. Een goede kwaliteit papier heeft een goede zijde en een foute. Op de goede zijde is een laag lijmwater aangebracht. Dit zorgt voor een goede opname van de aquarelverf. Je kan deze zijde herkennen aan het watermerk in het papier. Houdt het aquarelpapier tegen het licht en zorg ervoor dat het watermerk met de juiste zijde naar je toe is gericht.

Het gewicht van het aquarelpapier heeft ook een effect op je werk. Het gewicht wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter. Je hebt voor je aquarel papier nodig van tenminste 185 g/m3 tot ongeveer 640 g/m3. Hoe zwaarder het papier, hoe meer water het papier opneemt.
Let op: Als je papier kies lichter dan 300 g/m3 dan is het raadzaam om het op te spannen. Dit voorkomt dat het gaat bobbelen wanneer het vochtig wordt.


Wat voor soorten aquarelpapier bestaat er?

Wij verkopen aquarelpapier in rollenvellenblokken en boeken. Aquarelpapier is over het algemeen wit, maar we hebben ook gekleurd papier
Het is gebruikelijk dat je de transparante aquarelverf op wit papier schildert. Een licht gekleurd papier kan zorgen voor kleurharmonie, omdat de kleur van het papier in meer of mindere mate de kleur van de wassing die eroverheen worden gezet beïnvloedt. Het zal je werk een bepaalde eenheid in kleur geven die voor een bepaalde sfeer zal zorgen. 


Hoe span je aquarelpapier op?

Het is raadzaam om zeker met lichter papier dan 300g/m3 je papier op te spannen. Dat doe je op deze wijze:

 1. Doop een schone spons in schoon water en maak het papier helemaal nat. Let op dat je niets overslaat.
 2. Zorg dat je papier helemaal recht en plat ligt op een plaat en dat het veel water heeft gehad.
 3. Maak vier stroken gegomd papieren plakband nat en plak hiermee eerst de lange zijde van je papier vast. Gebruik alleen gegomd papieren plakband andere tape zoals afplaktape hecht niet goed.
 4. Plak nu de korte zijde plakband vast aan je papier en plaat. En laat vervolgens het geheel opdrogen. 

In sommige gevallen hoef je het papier niet op te spannen. We verkopen namelijk aquarelblokken die aan vier kanten zijn verlijmd.