Catalogus:

Welke aquarel penselen moet ik gebruiken?


GESCHIEDENIS VAN HET PENSEEL

De benaming "penseel " is afkomstig van het Latijnse woord "penicillus" en betekent staartje. Een penseel is vermoedelijk het oudste schildersgereedschap. Bij grotschilderingen gebruikten men al dierlijk haren die werden gebundeld en bevestigd aan een steel. De oude Egyptenaren gebruikten stukken riet. Die klopten zij aan het uiteinde tot dunne vezels. De Chinezen gebruikten penselen al in de 3de eeuw voor Christus. Zij gebruikten de penseel echter, evenals de Japanners, als schrijfgerei. Pas vanaf de 16de eeuw ontstond in Europa de fabricage van penselen. Daarvoor maakte elke schilder zijn eigen penselen. Vandaag de dag geldt nog steeds dat de beste penselen met de hand worden gefabriceerd!


Ken jij de verschillende aquarelpenselen?

Je hebt vele verschillende soorten aquarel penselen. We hebben de meest gebruikte vormen voor je op een rijtje gezet:

  • Platte penselen hebben een vierkant en beitelvormig uiteinde. Je gebruikt deze onder andere voor grovere wassingen. En het platte uiteinde gebruik je voor scherpe lijnen.
  • Ronde penselen zal je waarschijnlijk het meeste gebruiken. Als eigenschap hebben zij dat ze veel verf vast houden, waardoor je bredere penseelstreken en wassingen kan maken. Ook de punt van de penseel kan je heel goed gebruiken voor je preciezere werk.
  • De Chinese penseel wordt ook vaak door kunstenaren gebruikt. Deze lijken op de penselen die je gebruikt bij kalligrafen. Ze houden net zoals goede kwaliteit ronde pensen ook veel verf vast. Het verschil is dat ze eindigen in een fijne punt. Je kan deze goed gebruiken als je vloeiende, kalligrafische streken wil maken. Deze penselen behouden ook goed hun vorm. Een veelzijdige penseel dus!
  • Slepers zijn ook ronde penselen met lange haren en een fijne punt. Deze zijn heel handig om fijne lijnen en details mee te schilderen. 
  • Een waaier penseel heeft haren die wijduit staan. Deze is heel handig bij het schilderen met een drogekwasttechniek.
  • De ronde penselen met heel korte haren worden weinig gebruikt en zijn speciaal voor miniatuur schilderen en andere detail schilderingen.


Opbouw van de aquarelpenseel

Penselen bestaan vaak uit een houten steel, haren en een metaal stuk (bus) wat de haren en de steel met elkaar verbind. De haren van een penseel worden gemaakt van synthetisch of natuurlijk haar. Als de penseel van natuurlijk haar is gemaakt, dan zal dat waarschijnlijk marterhaar zijn. Marterhaar is meestal van de staart van de sabelmarter (familie van de nerts). Het beste marterhaar komt uit de streek Kolinsky in Noord Siberië. Andere veel gebruikte natuurlijke haren zijn kamelen-, ossen- en eekhoornhaar


Tips bij het kopen van aquarelpenselen

Je wilt beginnen met aquarel schilderen. Er is zoveel keuze aan penselen. Wat heb je nodig? Enthousiast dat je bent wil je natuurlijk meteen een hele voorraad verschillende soorten inslaan!

Je zal er in het begin maar een aantal gebruiken, namelijk een groot penseel voor een wassing, een middelmatig penseel voor kleinere wassingen en het grovere detailwerk en een kleinere penseel voor het fijne detailwerk. Een mooie set om mee te beginnen zou onze Van Beek Filament zijn.

De kwaliteit van de penselen zit in het verliezen van haren, het sneller slijten, het vasthouden van kleur en het mooi in een punt lopen van de haren. Ons advies is om penselen te kopen die een naadloze, roestvrije bussen hebben. Deze zullen de haren beter vast houden en niet gaan oxideren. Let ook op dat de haren hun vorm goed behouden. Vaak is dit lastig te zien, omdat de haren van een penseel vaak met een middel is behandeld om de punt kunstmatig in stand te houden. Deze moet eerst uitgepsoeld worden voordat je de penseel kan gebruiken.

Het aller belangrijkste is dat je zelf gaat testen en je eigen voorkeur ontwikkeld!


Maten van aquarelpenselen

Wij hebben ronde penselen variërend in grootte van heel fijn (000) tot heel grof (12). We hebben ook penselen die buiten deze marge vallen, maar 000 tot en met 12 zijn de meest gangbare maten. 


Hoe onderhoud ik mijn penselen?

Maak je penselen altijd gelijk schoon na het schilderen. Spoel de penseel af met schoon stromend water totdat alle verf is verwijderd. 

Knijp na het schoonmaken het water uit je penseeltop en duw met je vingertoppen de haren zachtjes weer in vorm. Laat je penseel vervolgens goed drogen. Zorg dat je plat neerlegt om te voorkomen dat de haartjes krom gaan staan. Zet de penselen nooit in de pot, dan zakt het water in de bus en gaat het hout uitzetten, waardoor de haren los kunnen komen.