Catalogus:
Categorieën

Botanisch schilderen

Botanisch tekenen en schilderen komt steeds meer in de belangstelling. Daniel Smith is de ideale aquarelverf om het gewenste resultaat te bereiken. Een botanische tekening of schildering van een plant toont een gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van een plant of delen van een plant. Hierbij is aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van anderen onderscheidt.

Van groot belang

Botanisch tekenen heeft in het verleden al vele toepassingen gehad zoals; voor medicinale doeleinden in kruidenboeken in de 15e eeuw, voor de sier in bloemenboeken in de 17e eeuw en voor wetenschappelijke doeleinden bijvoorbeeld op ontdekkingsreizen om nieuwe planten vast te leggen.

Het belang van botanische tekeningen is ook nu nog relevant. Alleen in een tekening kunnen beschadigde delen worden gerepareerd en details naar voren gehaald worden die de wetenschapper het belangrijkst vindt.

Steeds meer mensen, buiten de wetenschappelijke wereld, ontdekken het plezier van de bestudering van planten en de uitdaging om dit moois, correct weer te geven.

Materiaalkeuze

Het is belangrijk dat je met betrouwbaar en goed materiaal aan de gang gaat. De Botanical Watercolor Society en de Dutch Society of Botanical Arts zijn zeer enthousiast over Daniël Smith.

Dit is waarom:

  • De kleurkeuze van meer dan 250 kleuren waarvan 207 monopigment
  • Tien Quinacridone kleuren (rode kleuren met hoge transparantie en kwaliteit)
  • 31 PrimaTek kleuren, gemaakt uit natuursteen met een natuurlijke helderheid en granulatie (ongewoon korrelig effect)
  • 46 Luminescent kleuren die een optische reflectie hebben door de toevoeging van mica (duochrome, interference en iridescent)