De verschillende soorten veldezels
Er zijn verschillende veldezels waar je uit kunt kiezen. Afhankelijk van je budget, eisen en doeleindes. Kort samengevat zijn dit de drie voornaamst beschikbare veldezels:
- Driepoot: Deze veldezel heeft drie poten voor stabiliteit en is meestal licht van gewicht. Ze zijn er van aluminium of hout. Ze zijn erg compact en kunnen zelfs in een tas mee.
- Kistezel: De naam zegt het al. Deze veldezels bestaan uit een kistezel, met verstelbare poten eraan zodat je hem neer kunt zetten. Deze ezels zijn een stukje zwaarder, maar je kunt wel alvast je schildersspullen erin opbergen. Je hebt dus geen aparte tas meer nodig.
- Outdoorezels (go New Wave) Een revolutie binnen de veldezels kwam van het merk u.go. Zij ontwikkelden veldezels die nog compacter waren, en die bovendien modulair zijn. Je kunt een statief combineren met verschillende soorten ezelboxen. Deze ezelboxen passen in (bijna) iedere rugtas en hebben de grootte van een stevig boek. Daarnaast zijn ze bestendig tegen slechte weeromstandigheden, waardoor ze veel worden meegenomen op hikes of naar ruiger gebied.
De voordelen van een veldezel
Veldezels hebben verschillende voordelen waardoor ze wellicht ook voor jou geschikt zijn!
- Mobiliteit: Veldezels zijn lichtgewicht en inklapbaar, waardoor ze gemakkelijk te vervoeren en op te bergen zijn. Je kunt ze gemakkelijk in de kast opbergen.
- Stabiliteit: Ze zijn vooral bedoeld voor zachtere ondergronden zodat je stabiel neer kunt zetten. Het schilderen op een ezel biedt grote voordelen ten opzichte van tekenen aan een tafel. Je doek of papier wordt goed ondersteun, je kunt hem overal opzetten, en door het staande doek heb je minder vertekening vanwege je kijkhoek, waardoor je nauwkeuriger kunt werken.
- Flexibiliteit: Veldezels zijn geschikt voor verschillende formaten doeken en kunnen in hoogte worden aangepast om aan je voorkeuren te voldoen. Ook uitgeklapt nemen ze vaak weinig ruimte in beslag, dus er is altijd wel een plekje waar je kunt staan of zitten met je veldezels.
De nadelen van een veldezel
Hoewel veldezels een geweldig hulpmiddel kunnen zijn, is het wel belangrijk om ze voor de juiste doeleindes te gebruiken. Ze kennen namelijk ook beperkingen.
- Beperkte stabiliteit op harde ondergrond: Omdat ze extra licht zijn gemaakt, bieden ze iets minder stabiliteit dan een traditionele ezel. Ook het gelijk krijgen van de drie poten, wat erg belangrijk is voor stabiliteit, is nogal een klusje. Daarom kun je de veldezel het beste gebruiken op een zachte ondergrond, zoals zand of gras waar je de poten een stukje in kunt drukken. Het gebruik in huis kan hierdoor omslachtig zijn.
- Beperkte opslag: Veldezels dienen vooral om je doek op te zetten. Hoewel je in kistezels wel het een en ander kan opbergen, heb je geen “bak” waar je je tubes, kwasten en mediums kunt laten tijdens het werken.
- Meer werk om uit te klappen: Zoals al genoemd bij de stabiliteit, is het uitklappen van de veldezel en het stabiel krijgen van de poten soms een lastig klusje. Je kunt er dus niet a la direct mee aan de slag zoals met een traditionele ezel.
Hoe gebruik je een veldezel?
Om een veldezel optimaal te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat deze goed is afgesteld en stabiel staat. Zorg ervoor dat de poten stevig in een zachte ondergrond staat, of kijk zorgvuldig of de poten goed staan afgesteld. Daarna kun je de hoogte van de ezel aanpassen om comfortabel te kunnen schilderen.
Waar moet je op letten bijhet aanschaffen van een veldezel?
Bij het kiezen van een veldezel zijn er enkele belangrijke factoren die mee kunnen wegen bij de keuze:
- Gewicht: Kies voor een lichtgewicht veldezel als je van plan bent om deze regelmatig te vervoeren. Als je midden in de natuur wil werken en lang moet wandelen, is het ook handig om te kijken naar een zo licht mogelijke ezel.
- Opbergruimte: Als het gewicht minder belangrijk is, kun je kiezen voor een (kist)ezel met opbergruimte. Deze zijn wel iets zwaarder, maar schelen een hoop gesjouw met verschillende spullen. Daarnaast is het extra handig met het opbergen van de ezel zelf. Je hebt dan ten slotte alle spullen op één plek.
- Modulair: De u.go veldezels zijn modulair, wat betekent dat je ze kunt aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Zo kun je hem met of zonder statief gebruiken, en zijn de ezelboxen verkrijgbaar in verschillende maten. Ook is deze ezel uit te breiden met een extra side tray.
Wat kost een veldezel?
De prijs van een veldezel varieert afhankelijk van het type, materiaal en kwaliteit. Je kunt een eenvoudige, lichtgewicht veldezel vinden voor ongeveer 23 euro, terwijl meer geavanceerde en duurzamere modellen tot 220 euro kunnen kosten.
Wat zijn alternatieven voor de veldezel
Als een veldezel niet aan jouw behoeften voldoet, zijn er enkele alternatieven om te overwegen:
- Studio-ezel: Dit type ezel is ontworpen voor gebruik in een atelier of studio en biedt meer stabiliteit en ondersteuning dan een veldezel. Het is echter meestal zwaarder en moeilijker te verplaatsen.
- Kistezel: Een kistezel is een compacte, draagbare ezel met ingebouwde opbergruimte. Het is een uitstekende optie voor kunstenaars die op zoek zijn naar een draagbare en veelzijdige oplossing. Je hebt echter wel een tafel nodig om de kistezel (m.u.v. degenen met poten zoals eerder besproken) te gebruiken.
- Tafelezel:Naast de kistezels, zijn er ook tafelezels zonder kist. Dit type ezel is klein en nog lichter in gewicht. Het kan gemakkelijk op een tafel of ander plat oppervlak worden geplaatst. Het biedt dus een dezelfde voordelen als veldezels, maar dan nog compacter. Het nadeel is dat je ze alleen kunt gebruiken op locaties met een tafel.
Al met al is de veldezel is een uitstekende keuze voor kunstenaars die graag buiten of op locatie werken. Ook als je weinig ruimte hebt, graag staand werkt, en het niet erg vindt om wat tijd te stoppen in het afstellen van de poten kan de veldezel geschikt zijn voor jou.
Bekijk dus snel onze webshop om de perfecte veldezel voor jouw gebruik te vinden.