Catalogus:

Welk tekenpapier moet ik kiezen?

De vraag die vaak gesteld wordt in onze winkels en online is: 'Welk papier kan ik het beste gebruiken?' In deze blog helpen we je graag bij het uitzoeken van het juiste tekenpapier.


De historie van papier

De benaming papier stamt van de papyrusplant. Deze plant gebruikten de Egyptenaren al 4000 jaar voor Christus om papier van te maken. De plantenstengels werden gehalveerd, geplet en naast elkaar gelegd. Hierop werd dan kruislings een tweede laag gelijmd en daarna werd het geheel geperst en gedroogd.

De oorsprong van papier zoals wij deze kennen ligt in China. In het jaar 105 na Christus schepte Ts’ai Lun het eerste vel papier. Hij vermaalde de bast van de moerbeiboom, oude visnetten en touw tot vezels en vermengde dit met water. Uitgespreid op een bamboezeef liet hij de brij uitlekken tot de vezels vast in elkaar grepen en liet het vel vervolgens drogen in de zon. Nog steeds wordt volgens dit principe papier gemaakt.


Opbouw van papier

Papier heeft verschillende diktes, structuren, zuurtegraad en kleuren. Het is belangrijk dat je weet wat deze papier eigenschappen betekenen om een goede keuze te maken. 


De dikte van papier
De stevigheid van het papier wordt bepaald door de dikte. Het papier wordt steviger naarmate het papier dikker wordt. Dit wordt uitgedrukt in g/m2. Deze eenheid staat altijd vermeld op het tekenblok.
Voorbeeld van diktes

Papiersoort
Dikte
standaard printpapier
80 g/m2
gemiddeld tekenblok
120g/m2
visite kaartje 
250-300 g/m2

De structuur van papier
De gladheid van het papier wordt bepaald door de structuur. Het papier wordt ruwer naarmate de structuur korreliger wordt. Iedereen heeft een eigen voorkeur voor de gladheid. Het is dus uitproberen wat je zelf het fijnste vindt. 


De zuurgraad van papier
Let op dat je tekenpapier uitzoekt wat zuurvrij is. Dit is in de meeste gevallen zo, maar als dat niet is zal het papier gaan vergelen en bros worden.


Welk soort tekenpapier heb je nodig?

Schetspapier
Schetspapier is bedoeld om mee te oefenen, te experimenteren of om snelle studies te maken. Schetspapier is over het algemeen goedkoper dan tekenpapier. Zo zitten in een schetsblok vaak veel bladzijden en dit neem je makkelijk mee in je tas. Daarnaast heb je schetspapier op rol en losse vellen.  

 • Schetsblokken
  In ons assortiment hebben we schetsblokken in het gewicht van 90 grams, 100 gram en 110 grams
 • Schetspapier op rol (Calqueerpapier)
  Wil je liever op rol schetsen? Dan kunt u kiezen uit 75grams, 95grams of 110 grams schetspapier in breedtes van 75, 90 of 110 cm.
 • Schetspapier; losse vellen
  Wij hebben twee soorten losse velle schetspapier, namelijk courantdruk en romandruk.Courantdruk: houthoudend onbedrukt krantenpapier wat is bedoelt voor schetsen en studies. Courantdruk is een papier soort geschikt voor potlood, houtskool, krijt en pastel.
  Romandruk is iets opgeruwd, off white, schetspapier. Romandruk is een papiersoort dat geschikt is voor potlood, houtskool, pastel en krijt. 

Tekenpapier
Tekenpapier is bedoeld om afgewerkte tekeningen te maken. Het is vaak zwaarder en doorgaans beter bestand tegen gommen. Je kan tekenpapier gebruiken voor droge media, zoals grafiet, houtskool, conté, pastelpotloden en kleurpotloden. Voor het werken met pastel- en kleurpotloden bevelen wij uitsluitend tekenpapier aan i.p.v. schetspapier. Je krijgt met tekenpapier diepere kleuren dankzij de diepere korrel van tekenpapier.

Tekenpapier heeft een ruw oppervlakte waardoor je meer variëteit kunt stoppen in de kleurtinten. De oppervlakte van tekenpapier is beter om droge media 'vast te houden', waardoor je intenser met licht en donker kunt spelen dan op schetspapier.