Catalogus:

Wat is Gouache verf?


Wat is Gouache?

Gouacheverf behoort tot de serie wateroplosbare verf. Deze verf is gemaakt van dezelfde bindmiddelen en pigmenten als waaruit waterverf is samengesteld. Gouache heeft als toevoeging blanc fixe wat de verf zijn dekking geeft. Dit is ook meteen het verschil met aquarelverf. Door de dekkracht kan met gouache meer pasteus worden geschilderd. De dekkracht maakt het ook makkelijker om correcties te maken en kan je met lichte kleuren over donkere kleuren schilderen in tegenstelling tot aquarel. Bij aquarel zal de transparantie ervoor zorgen dat lichte kleuren de donkerder schaduwen die eronder liggen niet zullen bedekken. 


Verschillen tussen de Goacheverven?

Artist gouache is de duurdere gouache. Deze bevat lichtvaste, permanente pigmenten. Als je opzoek bent naar een goedkopere variant, dan bevatten deze vaak pigmenten die minder lang kleurvast blijven. Je kan de verf kopen in tubes en potten. De verf consistentie van tubes en potten is hetzelfde. Je kan eenvoudig verschillende merken met elkaar mengen.
Vaak worden gouache en plakkaatverf bestempeld als dezelfde verf. Echter is er wel degelijk verschil tussen deze twee verven. Plakkaatverf heeft grovere pigmenten dan gouache, is vaak van goedkoper en heeft een mindere kwaliteit. De termen plakkaatverf (bijvoorbeeld Talens Ecola) en gouache (bijvoorbeeld Winsor & Newton Designers gouache) worden gebruikt om het kwaliteitsverschil aan te duiden.Goede gouache kan je herkennen aan het feit dat er geen dekkende witte verf is toegevoegd, maar goede kwaliteit dekkende pigmenten.

In o.a. Duitsland en Engeland gebruikt men ook vaak de term tempera; dit is een duurdere gouache (zoals bijvoorbeeld Lascaux tempera). Tempera heeft een emulgator als bindmiddel, zoals eiwit of eigeel.


Welke materialen heb je nodig voor het schilderen met gouache?

  • Vaak heb je met de tubes voldoende verf. Je kan voor de kleuren die vaak gebruikt het beste een pot aanschaffen, zoals permanent wit (voor de accenten) of zinkwit (voor het mengen met andere kleuren om ze lichter te maken).
  • Alle schildersmaterialen die je gebruikt bij waterverf kan je ook gebruiken bij gouache. Gouache kan net zoals waterverf worden geschilderd op papier of board. Doordat deze verf dekkend is kan je ook heel goed op gekleurde ondergronden schilderen of op schildersdoeken mits deze zijn geprepareerd met gesso.

Tips voor het schilderen met Gouache

  • Gouacheverf is op waterbasis wat betekent dat het wateroplosbaar is ook als het al droog is. Dit houdt in dat je het makkelijk kan verwijderen, maar ook dat je voorzichtig moet zijn als je schildert over een eerder aangebrachte verflaag.
  • Let op dat je penseelwerk trefzeker is. Als dat niet het geval is, dan kan het de eerder aangebrachte verf oppakken wat resulteert in een troebele kleur.
  • Gouache kan worden gebruikt als verdunde, dunne, semitransparantie wassing, of vanwege zijn dichtheid worden opgebracht om een dikkere dekkende film te vormen.
  • Je kan de kleuren nat-in-nat op de drager mengen. De kleuren zullen bijna onmerkbaar in elkaar overlopen.
  • Let op dat je de verffilm niet te dik opbrengt. Als de verf droogt zal het iets gaan krimpen en zal je werk mogelijk gaan craqueleren. Dit kan je herstellen door het gecraqueleerde vlak opnieuw nat te maken. Het wordt opnieuw oplosbaar en je kan wat verf verwijderen.