Catalogus:

Wat is Urban Sketching?

De term Urban Sketching is ontstaan in 2007. De Spaans-Amerikaanse illustrator en journalist Gabriel Campanario riep kunstsnaren op om hun creaties te delen op een online forum. De creaties bestonden uit een momenten die vastgelegd werden, zoals het dagelijkse leven, thuis of op reis. Het gaf de tekenaarscommunity een podium en is een inspiratie voor vele schetsliefhebbers. Vandaag de dag is het een community die uitgegroeid is tot duizenden kunstsnaren wereldwijd. 


Hoe maak je een Urban Sketch?

Urban Sketching wordt beoefend door tienduizenden mensen wereldwijd: je tekent op locatie, buiten of binnen. Je tekent wat je ziet door directe observaties op plaatsen die we bezoek of de plek waar je woont. Je tekent dus niet uit je hoofd maar ter plekke wat je ziet. Vaak zijn het gebouwen, straten met mensen of landschappen. Andere leggen op deze wijze hun vakantie vast in een travel journal. De meeste kiezen als onderwerp het dagelijkse leven, op school, in de trein, op een terrasje of in de pauze. Het delen van je werk is een belangrijke factor binnen Urban Sketching. 

Voor deze manier van tekenen wordt niet van je verwacht dat je de nieuwe Van Gogh bent. Een ruwe schets van jouw observatie volstaat. Jouw tekening verteld jouw verhaal van de omgeving. Durf hierbij te experimenteren, het soort papier, de stijl. Pak je potlood, aquarelverf, en fineliners en probeer het eens uit!


Tips voor het maken van een Urban Sketch

 1. Reis compact en licht
  Als je onderweg of op vakantie een tekening wilt maken, dan wil je niet te veel met je mee zeulen. Hoe minder beladen je bent hoe sneller, vaker en gemakkelijker je materialen mee zult nemen. Je kan bijvoorbeeld al met een kleine selectie pennen, markers en een A5 schetsboekje fantastische tekeningen maken.
 2. Kies een onderwerp dat je interesseert
  Het heeft geen zin om iets te tekenen waar je niet enthousiast van wordt. Begin met een onderwerp van je enthousiast maakt, zoals mensen op een plein, gebouwen, stillevens of bomen en je zal gegarandeerd een mooi eindresultaat hebben!
 3.  Zoek een comfortabel plekjes om te zitten
  Je kan gaan staan, omdat dit stimuleert om snel te werken of je kan gaan zitten wat vaak zorgt voor meer nauwkeurigheid (tip voor beginners). Vind een plek waar je gemakkelijk op een muurtje of op een stoel kan zitten. Het geeft je meer rust en tijd om de scene vast te leggen.
 4. Werk met jouw favoriete materialen
 5. Vergeet niet dat je een tekening maakt en geen foto
  Bij Urban Sketching wordt er niet verwacht dat je de scene natuur getrouw natekent. 
 6. Bepaal een tijdslimiet
  Een tijdslimiet helpt je focussen en zo behoudt je de schetsmatige manier van tekenen.
 7. Neem afstand van je werk
  Je kan heel goed thuis kleur toevoegen aan je schets of een detail nog iets verder uitwerken. 
 8. Oefening baart kunst
  De een zal het beter beheersen dan een ander, maar het is een vaardigheid die je moet oefenen! Een schetsboekje is een geweldige manier om je voortgang te zien. 


Welke materialen worden gebruikt bij Urban Sketching?